تزریق استروئید در فضای اپیدورال یک روش درمانی کم تهاجمی است که با هدف کاهش درد ناشی از تورم و التهاب ریشه اعصاب نخاع انجام میشود. ریشه اعصاب به علت بیرون زدگی یا نشت هسته مرکزی دیسک یا تنگی کانال نخاعی دچار التهاب میشوند. فضای اپیدورال به مایع نخاعی و طناب نخاعی اختصاص دارد و پزشک استروئید را در این ناحیه تزریق میکند. استروئید با کاهش التهاب و تورم اطراف ریشه اعصاب به بهبود درد کمک میکند.
متخصص ستون فقرات پس از تشخیص مشکل بیمار از روشهای درمانی غیر تهاجمی و غیر جراحی بهره میگیرد. اکثر بیماران به کمک روشهایی مانند تزریق استروئید، فیزیوتراپی، بیوفیدبک، ورزش درمانی، اصلاح سبک فعالیت جسمانی و دارو درمانی بهبود مییابند. در صورتی که روشهای غیرجراحی تأثیری در بهبود علائم بیمار نداشته باشند پزشک انجام روشهای تهاجمی و جراحی را توصیه میکند.
[sv slug=”alert”]برای کسب اطلاعات بیشتر درباره ی تزریق اپیدورال و یا برای رزرو نوبت در مطب دکتر مهران مرادی جراح مغز و اعصاب، با شماره تلفنهای [sv slug=”number”] تماس حاصل فرمایید.[sv slug=”alert1″]
کاربرد تزریق اپیدورال
پزشک از تزریق اپیدورال برای درمان درد ناشی از اختلالات ستون فقرات گردن و کمر استفاده میکند. برخی از کاربردهای این روش شامل موارد زیر است:
- بیماری تحلیل برنده دیسک
- دیسک کمر
- سندروم کمردرد پس از جراحی
- درد رادیکولوپاتی- درد انتشار دهنده به دست یا پا
- سیاتیک
- تنگی کانال نخاعی
مراقبتهای قبل از تزریق شامل چه مواردی است؟
وقتی پزشک تصمیم میگیرد تزریق اپیدورال در ستون فقرات کمر یا گردن انجام دهد، شما هیچ محدودیتی برای نوشیدن آب یا خوردن مواد غذایی ندارید و حتی میتوانید رانندگی کنید. اما اگر از داروهای رقیق کننده خون یا آسپرین استفاده میکنید، پزشک ممکن است از شما بخواهد به طور موقت از مصرف این داروها خودداری کنید. در هر صورت، قبل از قطع مصرف هر دارویی، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید.
تزریق اپیدورال چگونه انجام میشود؟
فرایند تزریق اپیدورال حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه به طول میانجامد و پزشک از شما میخواهد که دراز بکشید روی شکم. سپس ناحیه مورد نظر ضدعفونی میشود و پزشک داروی بی حسی را به درون بدن تزریق میکند. در این مرحله، ممکن است کمی سوزش احساس کنید که تنها ۱۰ ثانیه طول میکشد. عموماً پزشک از تزریق با هدایت تصویری استفاده میکند تا به طور دقیق استروئید و داروی بی حسی را در ناحیه مورد نظر تزریق کند. سپس محل تزریق با بانداژ پوشانده میشود.
بیمار در هنگام تزریق چه احساسی دارد؟
اعضای تیم پزشکی اقدامات لازم برای راحتی بیمار را انجام میدهند. بیشترین شکایت بیماران از تزریق داروی بی حسی و سوزش موقت حاصل از آن است اما برخی از آنها از احساس فشار در حین تزریق نیز شکایت دارند. تعدادی از بیماران گرم شدن کمر یا پای خود را احساس میکنند که نشان دهنده تأثیر دارو بر اعصاب است.
پس از تزریق چه اتفاقی رخ میدهد؟
پس از تزریق بیمار به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در واحد ریکاوری بستری میشود تا همه علائم حیاتی او ارزیابی شوند. اعضای تیم پزشکی پس از اطمینان از پایدار شدن شرایط بیمار درخواست مرخص شدن را خواهند داد و بیمار میتواند به منزل برگردد.
پس از تزریق اپیدورال چه باید کرد؟
هیچ گونه دستورالعمل خاصی در خصوص استراحت کردن یا خوابیدن پس از تزریق اپیدورال وجود ندارد و بیمار میتواند به انجام فعالیتهای معمولی خود بپردازد و منتظر باشد تا طی مدت ۴۸ ساعت شاهد بهبود درد خود باشد. بیمار میتواند بدون هیچ گونه نگرانی پس از تزریق دوش بگیرد.
خطرات تزریق اپیدورال چیست؟
خطرات احتمالی تزریق اپیدورال شامل تزریق هر گونه داروی دیگری درون بدن است. افرادی که هیچ گونه عفونت یا مشکل خونریزی دهنده ندارند به ندرت دچار عوارض جانبی حاصل از تزریق خواهد شد. احتمال آنکه سرنگ وارد فضای مایع نخاعی شود صد به یک میباشد. در این شرایط طی مدت ۲۴ ساعت پس از تزریق بیمار دچار سردرد خواهد شد که خطرناک نیست اما در این شرایط پزشک توصیههای لازم را به بیمار خواهد کرد.
ماندگاری اثر دارو چقدر است؟
اما ممکن است ماندگاری استروئید تزریق شده دائمی باشد و بیمار برای همیشه از مشکلات مرتبط با درد کمر رها شود اما برخی از بیماران ادعا میکنند اثر دارو موقت بوده و برخی دیگر هیچ گونه تغییری را احساس نکرده اند. میتوان در سال سه بار به تزریق استروئید پرداخت تا میزان اثرگذاری آن افزایش یابد. در صورتی که تزریق اول موفقیت آمیز نبوده باشد پزشک از روشهای دیگری استفاده خواهد کرد.
سؤالات متداول
هرچند وقت یک بار میتوان به تزریق اپیدورال پرداخت؟
تصمیم برای تزریق مجدد پس از انجام معاینات جسمانی دقیق و بررسی تأثیر داروی قبلی در کاهش درد و بهبود کیفیت زندگی گرفته خواهد شد. معمولاً پزشک به صورت دوره ای به تزریق استروئید نمیپردازد.
مقدار مجاز تزریق استروئید چقدر است؟
بدن به طور طبیعی به تولید استروئید میپردازد که کورتیزول نامیده میشود. این استروئید طبیعی عملکردهای متفاوتی دارد از قبیل تنظیم متابولیسم بدن و کاهش التهاب. در صورتی که کورتیزول با استروئیدهای مصنوعی مصرفی ادغام شود سلامت بدن را به خطر میاندازد و باعث بروز مشکلات مختلفی از قبیل افزایش سطح فشار خون، افزایش قند خون و کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن و کاهش تراکم استخوان خواهد شد. به این ترتیب باید از مصرف استروئید به مدت طولانی به شکل خوراکی یا تزریقی خودداری کرد.
مقدار مجاز استروئید چقدر است؟
رعایت اعتدال رمز سلامتی بدن است به همین دلیل مصرف استروئید به مقدار متوسط میتواند با تأثیرات مثبت بر بهبود کیفیت زندگی همراه باشد. در صورتی که استروئید به طور مناسب و در مقادیر ایمن تزریق شود باعث کاهش درد ناشی از التهاب خواهد شد. استروئید به عنوان یک بخش مکمل از برنامه درمان مورد استفاده قرار میگیرد تا با کاهش درد و التهاب از نیاز به روشهای درمانی تهاجمی مانند عمل جراحی جلوگیری شود و بیمار بتواند از برنامه فیزیوتراپی و توانبخشی بهره مند شود. به این ترتیب قدرت بیمار و دامنه حرکات او افزایش پیدا میکند. در صورتی که تزریق استروئید به تنهایی برای درمان بیمار مورد استفاده قرار بگیرد تأثیر چندانی نخواهد داشت و باعث عود مجدد درد خواهد شد که تزریق مجدد ممکن است سلامت بیمار را به خطر بیندازد.
آیا تزریق اپیدورال دردناک است؟
تزریق اپیدورال با درد بسیار کمی همراه است به همین دلیل پزشک از داروی بی حسی موضعی برای بی حس کردن ناحیه مورد نظر استفاده میکند.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بروز هریک از مشکلات زیر باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید:
- تورم، قرمزی، خونریزی یا ترشح از محل تزریق
- تب بالای ۳۸ درجه
- بی حسی یا ضعف جدید در بازو یا پا
- اختلال در دفع ادرار پس از تزریق مانند بی اختیاری ناگهانی
- اختلال در دفع مدفوع مانند بی اختیاری ناگهانی مدفوع
- سردرد جدید پس از تزریق