علائم دیسک کمر معمولا متنوع هستند، اما میتوان به مواردی اشاره کرد که شامل درد در ناحیه کمر، دردی که به سمت پاها گسترش مییابد و ممکن است تا انگشتان پا ادامه یابد، سوزش یا مورمور شدن در نواحی تحتانی بدن، ضعف در عضلات پا و ساق، کاهش قدرت عضلات، و احساس انحراف در حرکات معمولی است. این علائم ممکن است در هر فرد به صورت متفاوتی ظاهر شوند و بسته به شدت و محل فشار دیسک بر عصبها، متغیر باشند. برای آشنایی بیشتر با علائم انواع دیسک کمر، پیشنهاد میکنیم تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
3 مورد از علائم دیسک کمر
علائم و نشانههای دیسک کمر، بسته به نقطهای که پاره میشود، ممکن است به شکلهای متفاوتی ظاهر شود.
- یکی از علامتهای شایع پارگی دیسک کمر، درد در ناحیه کمر است. به طوری که در ۶۰ تا ۸۰ درصد از افراد مبتلا به پارگی دیسک کمر، این درد مشاهده میشود.
- به طور معمول، در صورت پارگی دیسک بین مهرهای L4-L5، احساس گزگز و خواب رفتن انگشتان بزرگ یا شست پا رخ میدهد. همچنین، در صورت پارگی دیسک در آخرین نقطهی ستون مهرهها یعنی بین مهرههای L5-S1، احساس خواب رفتگی در انگشتان کوچک پا مشاهده میشود.
- ضعف اندامهای تحتانی به صورتی که در دیسکهای بین مهرهای L4-L5، فرد قادر نیست روی پاشنه پا حرکت کند و در برخی موارد، قسمت پایین پا کاملا از کار میافتد که به آن افتادگی پا یا “Drop Foot” گفته میشود. همچنین، در صورت پارگی دیسک بین مهرههای L5-S1، فرد قادر نیست روی پنجه پا راه برود.
علائم دیسک کمر
فتق دیسک گردن ممکن است به عصب نخاع گردنی فشار وارد کند و علائمی مانند درد، سوزن سوزن، بی حسی یا ضعف در گردن، شانه ها یا بازوها ایجاد کند. فتق دیسک بزرگ در ستون فقرات گردنی ممکن است طناب نخاعی در کانال نخاعی را فشرده کند و باعث بیحسی، سفتی و ضعف در پاها و احتمالاً برخی مشکلات در کنترل روده و مثانه شود.
فتق دیسک قفسه سینه ممکن است باعث درد در قسمت وسط سینه و پشت شود. اگر فتق دیسک عصب نخاعی قفسه سینه را در حین حرکت تحت فشار قرار دهد، درد یا بی حسی ممکن است در اطراف قفسه سینه از پشت به جلوی قفسه سینه یا بالای شکم حرکت کند. فتق بزرگ دیسک در ستون فقرات قفسه سینه ممکن است طناب نخاعی را فشرده کند و باعث بی حسی، سفتی و ضعف در پاها و احتمالاً برخی مشکلات در کنترل روده و مثانه شود.
فتق دیسک کمر نیز ممکن است علائم زیر را ایجاد کند:
- کمردرد متناوب یا مداوم (این درد ممکن است با حرکت، سرفه، عطسه یا ایستادن طولانی مدت، بدتر شود)
- اسپاسم عضلات پشت
- سیاتیک – دردی که از پشت یا باسن شروع می شود و از لگن پا به ران یا ساق پا ساطع میشود.
- ضعف عضلانی در پاها
- بی حسی در ساق یا ران
- کاهش رفلکس در زانو یا مچ پا
- تغییرات در عملکرد مثانه یا روده
- اختلال در راه رفتن
- عدم تعادل
این علائم میتواند ناشی از ابتلا به بیماریهای دیگر نیز باشد، به همین منظور، جهت تشخیص درست حتما به پزشک مراجعه کنید.
دکتر مهران مرادی
متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
شما میتوانید برای دریافت مشاوره و معاینه به کلینیک فوق تخصصی دکتر مرادی مراجعه نمایید و یا از طریق لینک زیر به صورت اینترنتی نوبت رزرو کنید.
علائم دیسک کمر خفیف
دردهای کمر ناشی از دیسک کمر معمولا به عنوان دردهای سیاتیک شناخته میشوند، زیرا زمانی شروع میشوند که دیسکها آسیب میبینند و به اعصاب فشار وارد میکنند.
شایعترین علائم دیسک کمر خفیف شامل موارد زیر است:
درد کمر: یکی از علائم شایع دیسک کمر خفیف، درد در ناحیه پایین کمر است. این درد ممکن است محدود به ناحیه کمر باشد یا به سمت پهلوها و پاها ادامه یابد. در بعضی موارد، این درد میتواند تشدید شده و به شکل درد حاد در ناحیه کمر و پاها (با عبور از عصب) تجربه شود.
احساس ضعف عضلانی: هنگامی که دیسک فشاری بر عصبها وارد کند، این میتواند منجر به ضعف عضلات پاها، پهلوها یا عضلات کمر شود.
احساس کندی و سختی در حرکت: دیسک کمر خفیف میتواند منجر به محدود شدن حرکت در ناحیه کمر و ایجاد احساس کندی و سختی در حرکت گردد.
درد در هنگام انجام فعالیتهای روزمره: ممکن است درد در قسمت کمر در هنگام انجام فعالیتهای روزمره مانند خم شدن، بلند شدن از صندلی یا حمل اشیاء سنگین، بیشتر احساس شود.
علائم دیسک کمر شدید
علائم دیسک کمر شدید احتمال دارد وضعیت جدیتری را نشان دهد و نیاز به درمان فوری و مراقبت داشته باشد. برخی از علائم دیسک کمر شدید، شامل موارد زیر است:
ضعف شدید عضلات: در صورتی که احساس ضعف شدید در عضلات پاها، پهلوها یا عضلات کمر داشته باشید، ممکن است این نشان دهنده فشار شدید بر عصبها و تهاجم بیشتر دیسک باشد.
افزایش بی حسی: اگر احساس و حساسیت شما به طور چشمگیری کاهش یابد و به شما احساس خنثی شدن، تحلیل شدید یا بیحسیتی در ناحیه کمر و پاها دست دهد، باید به فوری پزشک خود را مطلع کنید.
مشکلات کنترل مثانه و روده: اگر مشکلاتی در کنترل کردن مثانه و رودهها داشته باشید، مانند ناتوانی در کنترل تحرک رودهها یا تغییرات در سرعت جریان ادرار، این ممکن است نشان دهنده فشار شدید بر عصبها در ناحیه کمر باشد.
سریعتر شدن علائم: اگر علائم شما به طور سریع شدت مییابند، مانند درد حاد و شدید در ناحیه کمر و پاها، تغییرات در کنترل عضلات، وجود بی حسی و خنثی شدگی، باید بلافاصله به پزشک خود مراجعه کنید.
درمانهای موثر برای دیسک کمر شامل استراحت، مصرف داروهای مسکن و جلسات فیزیوتراپی است. بیشتر افراد تا 6 هفته اول از علائم آسیب دیدگی بهبود مییابند و به فعالیتهای روزمره خود بازمیگردند. در صورتی که علائم ادامه داشته باشد، ممکن است پزشک جراحی را توصیه کند. جایگزینی دیسک کمر شامل جایگزینی دیسک فرسوده یا تخریب شده در قسمت پایین ستون فقرات با یک دیسک مصنوعی ساخته شده از فلز یا ترکیبی از فلز و پلاستیک است.
علائم دیسک کمر عصبی
اصطلاح “دیسک کمر عصبی” به طور عمومی به معنای یک حالت آسیب دهنده است که در آن دیسک فشار زیادی بر روی اعصاب کمر(به ویژه عصب سیاتیک) وارد میشود. این ممکن است به دلیل یک ترک خوردگی در دیسک یا تورم در اطراف آن باشد که باعث فشار بیشتر بر روی اعصاب میشود.
علائم دیسک کمر عصبی شامل موارد زیر است:
- کمر درد متناوب
- اسپاسم عضلات پشت
- ضعف عضلانی در پاها
- بی حسی در ساق یا پا
- کاهش رفلکس در زانو یا مچ پا
علائم دیسک کمر و سیاتیک
سیاتیک اکثرا به دلیل وجود فتق دیسک در ناحیه پایین کمر ایجاد میشود. فشار متمرکز بر روی عصب سیاتیک ممکن است باعث درد، سوزش، احساس گزگز و بی حسی شود که از باسن به سمت پشت ران، و در برخی موارد، تا پایین پا گسترش مییابد.
معمولا وجود فتق دیسک در منطقه کمر باعث درد میشود که ممکن است از یک طرف باسن شروع شده و به سمت ساق پا و گاهی به پا گسترش پیدا کند. قسمت پایینی کمر یکی از نقاط متداول برای وقوع فتق دیسک است. اگر فتق دیسک در منطقه گردنی رخ دهد، احتمالا درد در بازو احساس میشود و به نواحی مانند شانه، بازو، دستها و انگشتان گسترش مییابد.
علائم دیسک کمر در پاها
درد شدید در ساق پا، لگن یا باسن و بی حسی در نواحی دیگر (ممکن است در پشت ساق یا کف پا نیز درد یا بی حسی احساس شود).
- احساس ضعف در پاها که معمولا نشانه لغزش دیسک در منطقه پایینی از ستون فقرات میباشد.
- درد ساق پا معمولا با فتق دیسک کمر رخ میدهد –آسیب در منطقه پایینی از ستون فقرات– زیرا پس از فتق، دیسک به اعصاب ستون فقرات فشار وارد میکند، که منجر به التهاب عصب میشود و به طور همزمان با بی حسی، سیگنالهای درد را به ساق پا منتقل میکند.
- احساس سوزش و ضعف
دکتر مهران مرادی
متخصص مغز و اعصاب و ستون فقرات
شما میتوانید برای دریافت مشاوره و معاینه به کلینیک فوق تخصصی دکتر مرادی مراجعه نمایید و یا از طریق لینک زیر به صورت اینترنتی نوبت رزرو کنید.
علائم دیسک کمر در جوانی
تقریبا یک سوم از افراد سالم در سن 20 سالگی دارای فتق دیسک هستند. این نسبت با پیشرفت سن به 43 درصد در سن 80 سالگی افزایش مییابد.
علائم دیسک کمر در جوانی موارد زیر هستند:
- درد پا یا بازو
- ضعف عضلانی
- بی حسی
- دردی که با استراحت کاهش مییابد
- دردی که با راه رفتن، دویدن یا تغییر وضعیت تسکین مییابد.
- علل اختلال دیسک کمر در نوجوانی چیست؟
- آسیب به کمر
- ضعیف شدن دیسکها ممکن است به دلیل ساییدگی و پارگی ناشی از فعالیت بیش از حد
- کاهش مقدار آب در دیسکها
- کاهش انعطاف پذیری و نازک شدن آنها
علائم دیسک کمر در بارداری
در دوران بارداری احتمال دارد علائم دیسک کمر شدید شوند یا برای بعضی از بانوان به وجود آیند. علائم دیسک کمر در بارداری عبارتند از :
درد کمر: درد کمر یکی از علائم رایج دیسک کمر در دوران بارداری است. این درد ممکن است در ناحیه پایین کمر و حتی در نواحی میانی و بالای کمر حس شود.
درد عصبی: تاثیر فشار دیسک کمر بر اعصاب میتواند منجر به علائمی نظیر درد، سوزش، و احساس مورمور شدن در قسمتهای مختلف بدن گردد.
احساس ضعف: تاثیر فشار دیسک کمر بر عصبها ممکن است منجر به احساس ضعف در عضلات پا و ساق گردد. در اثر این وضعیت، مادر ممکن است با مشکلاتی در حرکت کردن پاها روبهرو شده و یا کاهش قدرت عضلات آن را تجربه کند.
علائم هشدار دهنده که باید مراقب آنها باشید
در بسیاری از شرایط، هرچه زودتر برای درمان مراجعه کنید، درمان شما موفقیت آمیزتر خواهد بود. در صورت بروز درد فوری یا ناتوانی در راه رفتن، بلافاصله به پزشک مراجعه کنید. همچنین در صورت بروز هر یک از علائم هشدار دهنده زیر، مراجعه به پزشک ضروری است:
بیشتر شدن میزان کمردرد / درد پیشرونده
در ابتدا، ممکن است در قسمت آسیب دیده ی کمر، احساس درد کنید. می توانید مسکن و داروهای ضد التهاب مصرف کنید و برای تسکین دردهای عضلانی کمی استراحت کنید. همچنین میتوانید برای کاهش بیشتر التهاب، از کمپرس یخ روی این ناحیه استفاده کنید.
با این حال، اگر درد شما در ساعات بعدی بدتر شد و به اصطلاح درد پیشرونده داشتید، در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید تا از آسیب بیشتر به کمر، جلوگیری شود.
درد مداومی که بیش از ۸ هفته طول بکشد
در حالی که ممکن است یک یا دو روز طول بکشد تا درد عضلانی اولیه ناشی از ضربه، بهتر شود، هر دردی که بیش از ۶ تا ۸ هفته ادامه داشته باشد باید توسط پزشک معاینه شود.
کمردرد مزمن ممکن است نشانه ای از بیماری زمینه ای کمر باشد که به عصب فشار می آورد، مانند فتق دیسک.
همچنین ممکن است یک بیماری دژنراتیو ناشناخته داشته باشید که در حال پیشرفت است، مانند بیماری دژنراتیو دیسک یاسیاتیک.
دردی که به اندام ها سرایت می کند
ساطع شدن درد در بازوها یا پاها نشانه دیگری از فشار عصبی ناشی از فتق دیسک، بیماری دژنراتیو دیسک یا شکستگی در این ناحیه است.
اغلب، درد میتواند مانند یک شوک الکتریکی یا درد تکاندهنده حین انجام حرکات خاص در قسمت پشت ساطع شود. این نوع درد در بیماری سیاتیک بسیار رایج است و همچنین ممکن است منجر به ضعف در اندام های آسیب دیده شود و انجام فعالیت های روزانه را برای فرد دشوار کند.
عدم تعادل
اگر کمردرد، میزان تحرک شما را محدود می کند و راه رفتن یا حفظ تعادل را برای شما دشوار می کند، سریعا باید به پزشک مراجعه کنید.
عدم تعادل می تواند نشانه ای از این باشد که مشکلی در ستون فقرات یا اعصاب اطراف آن وجود دارد. اگر در این شرایط بدنبال درمان نباشید، وضعیت بدتر خواهد شد.
تغییر در عادات روده یا مثانه
تغییرات روده یا مثانه می تواند یک علامت خطر بزرگ باشد که به شما میگوید یک بیماری جدی در ستون فقرات، مانند تنگی کانال نخاعی دارید.
اگر ادرار غیرارادی دارید یا کنترل روده را از دست داده اید، ممکن است این مسئله به دلیل آسیب نخاعی باشد که باعث ایجاد اختلال در سیگنال های بین اعصاب نخاعی و مثانه و روده شما می شود. برای جلوگیری از آسیب دائمی، باید فورا به پزشک مراجعه کنید.