اگر باردار هستید، بدون تردید دردهای جدیدی را تجربه خواهید کرد. اگر شما نیز یکی از میلیونها زن بارداری هستید که از قبل مبتلا به میگرن بودهاید، ممکن است از دانستن این موضوع که بارداری باعث کاهش علائم سردرد میگرنی برای بسیاری از زنان میشود، خوشحال شوید. برای درمان علائم میگرن در بارداری میتوانید به پزشک نورولوژیست مراجعه کنید.
[shortcode-variables slug=”alert”]
برای کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت با طریق شمارههای 02126350185 – 09912552234 تماس حاصل فرمایید.[shortcode-variables slug=”alert1″]
آیا برای زنان باردار ابتلا به میگرن خطرناک است؟
خطر تنها زمانی است که سردرد شما ممکن است نشانهای از مشکل دیگری باشد. شما همیشه باید از زمانی به پزشک مراجعه نمایید که:
- سردرد شما با تب همراه است.
- سردرد شما بیش از چند ساعت باقی میماند و یا به طور مداوم برگشت میکند.
- شما دچار تاری در بینایی هستید.
همیشه مهم است که در صورت تجربه کردن هر گونه سردرد پزشک خود را در جریان جزئیات مربوط به آن قرار دهید.
علل سردرد میگرنی در دوران بارداری
علت دقیق سردرد میگرنی هنوز به طور کامل مشخص نشده است. با این حال، به نظر میرسد که میگرن ممکن است تغییراتی در مسیرهای عصبی، نوروکمیکالها (مواد شیمیایی عصبی) و جریان خون در مغز ایجاد کند. پژوهشگران باور دارند که سلولهای مغزی تحریک شده، باعث رهاسازی مواد شیمیایی عصبی میشوند. این مواد شیمیایی باعث تحریک رگهای خونی در سطح مغز میشوند و باعث متورم شدن عروق خونی میشوند و در پاسخ به درد تحریک میشوند. همچنین، به نظر میرسد که هورمون استروژن نقشی در بروز میگرن دارد. به همین دلیل، بارداری، دوران قاعدگی و یائسگی معمولاً الگوی سردرد میگرنی را تغییر میدهند. علاوه بر این، سروتونین که یک ماده انتقال دهنده عصبی است، به نظر میرسد نقش مهمی در بروز میگرن داشته باشد.
ردیابی علل با ثبت زمان بروز میگرن
تغییر هورمونها در دوران بارداری تنها علت تحریک کننده بروز سردرد میگرن بارداری نیست. در اکثر زنان ترکیبی از عوامل موجب بروز میگرن میشوند. به عنوان مثال، استرس، وعدههای غذایی که نمیخورید و کمبود خواب همه از عوامل ایجاد کننده احتمالی میگرن هستند. علتی که زمانی موجب میگرن بارداری میشود ممکن است دلیل بروز آن در مواقع دیگر نباشد. بعضی از سردردهای میگرنی تنها چند ساعت طول میکشند اما برخی دیگر در صورت درمان نشدن میتوانند یک روز کامل یا حتی دو روز طول بکشند. میگرن بارداری کاملاً غیر قابل پیش بینی است. بنابراین در حالی که بارداری ممکن است برای یک فرد موجب بدتر شدن میگرن شود، ممکن است در فردی دیگر باعث از بین رفتن آن شود. ثبت مواقع سردرد میتواند به شما اجازه دهد تا محرکهای خاص بروز آن را پیگیری کنید. این کار کمک خواهد کرد که پزشک شما در خصوص بهترین درمان برای از بین بردن علائم خاص تصمیم لازم را بگیرد. همچنین ثبت وقایع ممکن است به شما در تشخیص یک الگو که به شما میگوید در هنگام بارداری از چه محرکهایی باید اجتناب کنید، کمک نماید. هر بار که سردرد دارید، موارد زیر را بنویسید:
- علائم خاص، جایی که درد را حس میکنید، احساس درد چگونه است و سایر علائم مانند استفراغ یا حساسیت به سر و صدا، بو یا نور روشن
- زمان شروع و پایان سردرد
- مواد غذایی و نوشیدنیهایی که در طی 24 ساعت قبل از میگرن مصرف کردهاید.
- هر گونه تغییر در محیط مانند مسافرت به مکانی جدید، تغییر در آب و هوا، یا امتحان کردن مواد غذایی جدید
- هر گونه درمانی که انجام دادهاید و این که آیا این درمان به بهبود سردرد شما کمک کرده یا آن را بدتر کرده است.
محرکهای معمول سردرد عبارتند از:
- شکلات
- کافئین
- غذاهایی که حاوی مواد نگهدارنده ام اس جی (گلوتامات مونو سدیم) و نیترات هستند.
- آسپارتام، شیرین کنندهای که در نوتراسوئیت یا مواد مشابه وجود دارد.
آزمایشات میگرن در دوران بارداری
سردرد میتواند ناشی از عوارض حاملگی به نام پراکلامپسی باشد. بنابراین، قبل از تشخیص میگرن بارداری، پزشک ممکن است شما را برای شناسایی این وضعیت ارزیابی کند. تمام داروهایی که مصرف میکنید، از جمله داروهای بدون نسخه و مکملهای طبیعی را به پزشک خود اطلاع دهید. همچنین در خصوص احتمال وجود سابقه خانوادگی ابتلا به میگرن به پزشک خود اطلاع دهید. پزشک اغلب میگرن بارداری را از روی موارد ثبت شده سردرد و تاریخچه پزشکی شما تشخیص میدهد. سی تی اسکن و دیگر آزمایشات رادیولوژی برای رد کردن علل دیگر سردرد معمولاً در دوران حاملگی توصیه نمیشوند. این امر به خاطر بروز خطرات احتمالی در جنین است.
مراقبت از خود در زمان بروز میگرن
اولین نکته در خصوص مقابله با سردردهای میگرنی یک شیوه زندگی سالم و مراقبت از خود است. در ادامه چند نکته برای کمک به مدیریت میگرن دوران بارداری ذکر شده است:
- تا حد ممکن از مصرف محرکهای شناخته شده مانند مواد غذایی خاص اجتناب کنید.
- یک برنامه قابل پیش بینی از وعدههای غذایی و تنقلات را داشته باشید.
- مقدار زیادی آب بنوشید.
- به میزان زیاد استراحت کنید.
- در کلاسهای بیوفیدبک شرکت کنید یا سایر روشهای آرامش بخش را امتحان کنید.
- در صورت بروز درد بستههای یخ را امتحان کنید، سر خود را ماساژ دهید، و در یک اتاق آرام و تاریک بمانید.
داروهای مخصوص
در صورتی که باردار هستید یا قصد بارداری دارید، پزشک معمولاً توصیه میکند تا از مصرف برخی داروها خودداری کنید، مگر آنکه استفاده از آنها ضروری باشد. همچنین باید به اثرات ممکن داروها بر روی نوزاد خود توجه کنید. در برخی موارد، تصمیمگیری در مورد استفاده از یک دارو خاص باید بر اساس تحقیقات ناکافی یا محدودیتهایی صورت گیرد. مصرف بسیاری از داروهای ضد میگرن برای درمان یا پیشگیری از سردرد میگرنی و علائم آن در دوران بارداری باید اجتناب شود. این اقدام به دلیل این است که مصرف این داروها ممکن است منجر به بروز نقصهای مادرزادی شود. همچنین، مصرف سایر داروها نیز با عوارض بارداری همراه است. به عنوان مثال، برخی از داروها ممکن است با خونریزی، سقط جنین یا محدودیت رشد داخل رحمی همراه باشند که در این موارد رحم و جنین به طور طبیعی رشد نمیکنند.
درمان میگرن حاد
درمان میگرن حاد با هدف جلوگیری از حمله میگرنی پس از بروز اولین نشانهها انجام میشود. داروهای ضد درد یا آنالجزیکها، ممکن است به کاهش درد شدید میگرن بارداری کمک کنند. با این حال، این داروهای مسکن عمومی معمولاً برای مختص مسیرهای درد میگرنی نیستند:
- استامینوفن به طور کلی در دوران بارداری کم خطر است.
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی از جمله آسپیرین، ممکن است در صورت نزدیک بودن به زمان تخمک گذاری، خطر خونریزی و سقط جنین را به دنبال داشته باشند. همچنین ممکن است خطر کمبود فشار خون در نوزاد در صورت مصرف آن در سه ماهه سوم بارداری وجود داشته باشد. مصرف آسپرین در نزدیکی زمان زایمان ممکن است منجر به خونریزی بیش از حد در مادران در هنگام تولد نوزاد شود.
- اکثر داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، از جمله ایبوپروفن (که تحت نام تجاری ادویل و موترین به فروش میرسند) و ناپروکسن (که به عنوان آلو و سایر مارکها فروخته میشود) به اندازه کافی دارای مطالعات تحقیقاتی برای ارزیابی تمام عوارض جانبی در دوران بارداری نمیباشند.
- به طور کلی باید از مصرف داروهای ضدافسردگی پرهیز شود. این داروها اگر برای مدت زمان طولانی مورد استفاده قرار گیرند، خطر ابتلا به اعتیاد در مادر و نوزاد وجود دارد.
ارگوتامینها به طور خاص برای درد میگرن استفاده میشوند. اما پزشکان مصرف این نوع از داروها در دوران بارداری را توصیه نمیکنند. ارگوتامینها خطر بروز نواقص مادرزادی را در جنین افزایش میدهند، به خصوص اگر در سه ماهه اول دوران بارداری مصرف شوند. این داروها همچنین ممکن است انقباضات رحمی و زایمان زودرس را تحریک کنند.
تریپتان ها به طور خاص در مسیر درد میگرن عمل میکنند. بروز نقصهای مادرزادی در صورت مصرف این نوع از داروها گزارش نشده است. اما در عین حال بیشتر تحقیقات تا به امروز روی حیوانات، نه انسان متمرکز شدهاند. در سال 2008 مجله انجمن پزشکی آمریکا اخطار خود را علیه استفاده ترکیبی تریپتان ها با دو نوع معمول از داروهای ضد افسردگی تجدید کرد:
- مهارکنندههای بازجذب سروتونین انتخابی
- مهارکنندههای بازجذب سروتونین / نوراپی نفرین انتخابی
این ترکیب خطر ابتلا به یک بیماری تهدید کننده حیاتی به نام سندرم سروتونین را به همراه میآورد. سایر داروها ممکن است برای تسکین علائم خاصی از میگرن در طول دوران بارداری تجویز شوند. به عنوان مثال، داروهای ضد تهوع کمک میکنند تا استفراغ و تهوع همراه با میگرن کاهش یابند. اما مصرف بسیاری از داروهایی که معمولاً برای میگرن استفاده میشوند در دوران بارداری مورد بررسی قرار نگرفتهاند، بنابراین ایمنی و یا خطر بروز مشکلات در جنین در صورت مصرف این داروها مشخص نشده است.
درمان پیشگیرانه
اگر شدیدترین و تندترین حملات میگرن را دارید، درمان پیشگیرانه ممکن است شدت حملات آینده را کاهش دهد یا حتی آنها را متوقف کند. بسیاری از داروهای استفاده شده در این زمینه در ابتدا برای درمان شرایط دیگری مانند فشار خون بالا استفاده میشوند. بهترین راهکار این است که به یک متخصص مغز و اعصاب با تجربه درمان زنان باردار مراجعه کنید. او با توجه به نیاز شما، یک دارو را با کمترین دز مورد نیاز تجویز خواهد کرد و احتمالاً شما را به شیوههای گفتار درمانی معرفی خواهد کرد. برخی از داروهای نسبتاً ایمن برای پیشگیری از میگرن شامل بتابلاکرهایی مانند پروپرانولول و لابلاتول و همچنین مسدودکنندههای کانال کلسیم مانند وراپامیل هستند. در طول دوران بارداری، قبل از استفاده از هر نوع دارو، گیاه دارویی یا مکملی، با پزشک خود مشورت کنید. اگر امکان استفاده از داروها وجود ندارد یا شما تمایلی به مصرف آنها ندارید، دستگاه سفالی ممکن است گزینهای مناسب باشد. سفالی، که تأییدیه سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) را دریافت کرده است، برای جلوگیری از میگرن در افراد بالای ۱۸ سال استفاده میشود. این دستگاه قابل حملی است که شبیه یک باند سر است و با ایجاد پالسهایی روی پوست پیشانی، تحریک عصبی که با سردرد میگرن همراه است را فراهم میکند. سفالی روزانه به مدت ۲۰ دقیقه استفاده میشود و در هنگام استفاده احساسی شبیه به سوزش یا ماساژ را تجربه خواهید کرد. در صورت مراجعه به متخصص سردرد، درباره ایمنی هر نوع دارو در دوران بارداری با متخصص زنان و زایمان خود یا یک متخصص مامایی نیز مشورت کنید. اگرچه درد میگرن ممکن است بسیار ناهنجار و غیرقابل تحمل باشد، اما به خطر انداختن سلامتی نوزادتان میتواند مشکلاتی را برای او در طول عمر بهدنبال بیاورد.