تشخیص و درمان دارویی، حرکتی حملات بیماری ام اس و زندگی عادی با آن

تقریباً تمامی علائمی که با بیماری ام اس همراه می‌شوند، با سایر بیماری‌ها مشترک هستند. گاهی اوقات، هنگامی که نشانه‌های اولیه بیماری ظاهر می‌شوند، نمی‌توان به اطمینان کامل آن را به ام اس یا اسکلروز چندگانه نسبت داد. به عنوان مثال، ممکن است در طی چند هفته، با بی‌حسی پا یا تاری دید مواجه شوید و سپس علائم بهبود یابند. این علائم ممکن است نشان دهنده شروع ابتلا به ام اس باشند یا فقط به بیماری دیگری مربوط شوند. با این حال، امروزه درمان قطعی برای ام اس مشخص نشده است، اما با رعایت درمان‌ها و مصرف داروهای مناسب، می‌توان عوارض ناشی از این بیماری را کاهش داد و پیشرفت آن را متوقف کرد.

Mr.Haeri, [12.10.21 12:26]

[shortcode-variables slug=”alert”]

برای کسب اطلاعات بیشتر یا رزرو نوبت با طریق شماره‌های 0212635018509912552234 تماس حاصل فرمایید.[shortcode-variables slug=”alert1″]

علت بیماری ام اس چیست؟


علت دقیق بیماری ام اس هنوز به طور کامل مشخص نشده است، اما می‌توان گفت که این بیماری ناشی از حمله گلبول‌های سفید به غلاف سلول‌های عصبی است. این حملات باعث تلف غلاف عصبی می‌شوند و به تبع آن، اختلالاتی در انتقال پیام‌های عصبی به وجود می‌آید. این اختلالات ممکن است باعث کندی حرکت، فلج موقت و سایر علائم مشابه گردد.

نحوه تشخیص بیماری ام اس


غالبا تشخیص قطعی ام اس به راحتی صورت نمی‌گیرد مگر اینکه بیماری دو یا چند بار عود کرده باشد. لذا ممکن است ماه‌ها یا سال‌ها به علائم بیماری دچار باشید ولی تشخیص دقیق و محرز بودن ام اس مورد تایید قرار نگرفته باشد.

چه آزمایشاتی مفید هستند؟


در اکثر موارد، با هیچ آزمایشی نمی‌توان قطعی بودن بیماری ام اس را به محض بروز اولین علائم یا در همان مراحل ابتدایی تایید کرد. با این حال برخی آزمایشات موثر واقع می‌شوند و شاید از طریق آنها بتوان علت احتمالی علائم را به بیماری ام اس ربط داد.

 ام آر آی مغز یک آزمایش بسیار موثر است. با این نوع آزمایش می‌توان التهاب و پلاک‌های جزئی مغز که در هنگام ابتلا به ام اس بروز می‌کنند را شناسایی کرد. با آنکه آزمایش ام آر آی در زمینه تشخیص بیماری ام اس بسیار سودمند است، اما همیشه و به خصوص در مراحل اولیه بیماری نمی‌توان بیماری را صد در صد تشخیص داد. نتایج آزمایش ام آر آی را همیشه باید همراه با نتایج معاینات بدنی و علائم بیماری مورد بازبینی و بررسی قرار داد. از آنجا‌ که آزمایش ام آر آی در اکثر کلینیک‌ها کاربرد دارد، درحال حاضر کمتر از سایر تست‌ها استفاده می‌شود. با این‌ حال بعضی مواقع سایر تست‌ها هم انجام می‌شوند ازجمله:

  •  نمونه‌گیری از بخش تحتانی ستون مهره: طی این آزمایش و تحت بیهوشی موضعی سوزنی به قسمت تحتانی ستون مهره تزریق می‌گردد. بدین‌ترتیب از مایع اطراف طناب مغزی نخاعی نمونه‌برداری می‌شود و اصطلاحا به آن مایع مغزی نخاعی می‌گویند. میزان پروتئین موجود در این مایع اندازه‌گیری خواهد شد. برخی پروتئین‌ها به واسطه بیماری ام اس تغییر می‌کنند، با این وجود احتمال تغییر آنها در اثر سایر عارضه‌ها هم وجود دارد.
  •  تست پتانسیل تحریکی: در این آزمایش از تعدادی الکترود جهت تشخیص الگوی غیرطبیعی و کند تکانه‌های الکتریکی برخی عصب‌ها استفاده می‌شود.

درمان بیماری ام اس


درحال حاضر اگرچه درمان قطعی برای بیماری ام اس وجود ندارد، گاها می‌توان برخی علائم ام اس را درمان کرد. به طور کلی روش‌های درمان یماری ام اس به چهار گروه دسته بندی می‌شوند:

  •  داروهایی که با آنها می‌توان از شدت بیماری کاست.
  •  تجویز داروی استروئید جهت درمان بیماری ام اس و جلوگیری از بروز دوباره بیماری
  •  سایر روش‌های درمانی و پشتیبانی همگانی جهت کاهش معلولیت یا نقص عضو
  • روش‌های درمانی و داروهای گیاهی دیگر برای کاهش علائم

داروهایی که به قصد اصلاح روند بیماری تجویز می‌گردند

داروهایی که به عنوان تنظیم‌کننده‌های سیستم ایمنی شناخته می‌شوند، شامل انواعی از داروها می‌شوند. برخی از این داروها عبارتند از: اینتروفن بتا، گلاتیرامر، دی‌متیل فومارات، تری‌فلونامید، المتوزوماب، ناتالیزومب، فینگولیمود و میتوکسانترون. با استفاده از این داروها نمی‌توان برای همه بیماران مبتلا به ام اس درمان کامل ارائه داد. در واقع، نحوه تجویز این داروها بستگی به وضعیت بیمار و شدت بیماری دارد. ناتالیزومب یک داروی جدیدتر است که به خوبی در بیماران پیشرفته و فعال مبتلا به ام اس مؤثر است. فینگولیمود، تری‌فلونامید و دی‌متیل فومارات تاکنون به عنوان تنها قرص‌های تصحیح‌کننده بیماری ام اس شناخته شده‌اند. سایر داروها از طریق تزریق استفاده می‌شوند. تحقیقات نشان داده است که استفاده از این داروها در بسیاری از موارد می‌تواند از عود بیماری جلوگیری کند و ممکن است نقشی در کند کردن پیشرفت بیماری داشته باشند. اثر دقیق و روش عملکرد این قرص‌ها هنوز به طور کامل مشخص نشده است، اما به طریقی در دستگاه ایمنی بیمار دخالت می‌کنند.

داروی‌های استروئید (کورتیکواستروئید)

در صورت تجدید بروز بیماری ام اس و محدود کردن توانایی بیمار، گاهاً داروهای استروئیدی تجویز می‌شوند. در این حالت، معمولاً به مدت چند روز دوز بالایی از این دارو به بیمار تزریق می‌شود و مصرف قرص استروئید ممنوع است و هرگز توصیه نمی‌شود. در مرحله حمله حاد، استروئیدها به صورت تزریق سیستمیک برای چند روز مورد استفاده قرار می‌گیرند و یا ممکن است به وریدهای بیمار تزریق شوند. این داروها از طریق کاهش التهاب عمل می‌کنند. یک دوره درمانی با استفاده از داروهای استروئید، معمولاً مدت زمان بازگشت بیماری ام اس را کاهش می‌دهد. به عبارت دیگر، این دارو قادر است بهبود علائم بیماری ام اس را سریعتر از سایر داروها فراهم کند. با این حال، داروهای استروئیدی قادر به درمان روند پیشرفت دائمی بیماری نیستند.

روش‌های درمانی و داروهای گیاهی برای کاهش علائم

درمان دارویی به هیچ عنوان جایگزین درمان دارویی نبوده و اثرات اثبات شده‌ای ندارد ولی می‌توان در کنار درمان با داروهای شیمیایی استفاده گردند. بسته به نوع علائم ممکن است از سایر روش‌های درمان بیماری ام اس جهت مقابله با علائم ام اس استفاده گردد. برای نمونه:

  •  استفاده از داروهای ضداسپاسم یا داروهای گیاهی مانند عرق و چای بابونه، موز ماست و شیر و عسل به منظور رفع گرفتگی عضلانی
  •  بعضی مواقع به داروهای مسکن نیاز است. انواع گوناگونی از داروهای مسکن جهت بهتر کردن درد عصبی قابل دسترس هستند. یا می‌توان از داروهای گیاهی مانند چای یا عرق زنجبیل و دارچین استفاده کرد.
  •  داروهایی که به رفع برخی مشکلات ادراری بیمار کمک می کنند.
  •  اغلب اوقات و در صورت پیشرفت افسردگی داروهای ضدافسردگی تجویز می‌شوند. همچنین می‌توان برای رفع افسردگی از چای زعفران و وانیل و عرق استخدوس استفاده نمود.
  •  داروهایی که اغلب به رفع اختلال نعوظ یا سستی آلت تناسلی کمک می‌کنند.
  •  فرضیه‌هایی درباره مفید بودن گل گیاه شاهدانه برای بیماران مبتلا به ام اس مطرح است.

سایر روش‌های درمانی

بسته به نوع اختلال یا معلولیت ممکن است تعدادی روش درمانی به بیمار توصیه گردد. از جمله:

  •  فیزیوتراپی
  •  کاردرمانی
  •  گفتاردرمانی
  • مشاوره و حمایت از طرف پرستار متخصص
  •  روان درمانی
  •  مشاوره

سبک زندگی روزمره


وقتی به سبک زندگی می‌پردازیم، یک توصیه کلی به تمام بیماران مبتلا به ام اس می‌شود و آن پیروی از یک رژیم غذایی سالم، انجام ورزش‌های مناسب، پرهیز از مصرف زیاد الکل و دخانیات است. علاوه بر این، می‌توانید از کارشناسان متخصص در زمینه بیماری ام اس اطلاعات کسب کنید. احتمالاً با نظرات متفاوتی روبه‌رو خواهید شد، اما همیشه با عقلانیت قضاوت کنید و تصمیم بگیرید.

مصرف سیگار

شواهد زیادی نشان می‌دهد مصرف دخانیات عامل اصلی ابتلا به بیماری ام اس است. ریسک بیشتر ابتلا به ام اس و همچنین پیشرفت سریع بیماری با سیگار کشیدن ارتباط دارد.

رژیم غذایی مناسب

دیدگاه‌ها و نظراتی گوناگونی در رابطه با یک رژیم غذایی مناسب برای بیماران ام اس مطرح شده است. تحقیق در این زمینه کار دشواری است اما انتخاب یک رژیم غذایی متعادل به بیمار مبتلا به ام اس بستگی دارد.

ورزش منظم

به منظور بهبود وضعیت تندرستی و ثابت نگه داشتن وزن بدن، ورزش منظم حائز اهمیت است، اما ورزش کردن در تسکین علائم ام اس هم تاثیرگذار است. ما با همکاری یک متخصص فیزیوتراپ مغز و اعصاب یک سری تمرینات ورزشی متناسب با نیازهای بیماران را طراحی کرده‌ایم.

خستگی

ممکن است دچار خستگی روانی و فیزیکی شوید (نوعی ناتوانی در انجام وظایف). اگر خستگی مشکل ایجاد کند، آنوقت نحوه انجام دادن آهسته‌تر وظایف و در اولویت قرار دادن وظایف مهم و فوریتی را یاد بگیرید.

افسردگی

دچار شدن به افسردگی و اضطراب در بین بیماران ام اس رایج است. این عوارض ام اس ممکن است در اثر رویدادهای مهم زندگی از جمله تایید شدن بیماری ام اس، یا درنتیجه آسیب مستقیم به قسمتی از مغز که خلق و خو را کنترل می‌کند، بروز کنند.

ازدواج بیماران ام اس

اختلالات خلقی که در اثر ام اس ایجاد می‌شوند، ممکن است بر زندگی زناشویی، خانوادگی و روابط اجتماعی بیماران تأثیر بگذارد. با این حال، مراجعه به روانپزشک یا مشاور و دریافت داروها یا انجام تمرینات خاص می‌تواند به غلبه بر این مشکلات کمک کند و به بیماران امکان بدهد مانند افراد عادی ازدواج کنند، فرزندان داشته باشند و زندگی اجتماعی معمول خود را پیش ببرند.

مطالب مرتبط
Search